дощоприймач дорожній

Дощоприймач дорожній або що не дає впасти в систему водовідведення

Дощоприймач дорожній або що не дає впасти в систему водовідведення

Напевно, кожен міський житель розуміє, наскільки важлива роль каналізації в нашому житті. І якщо підземні трубопроводи ми не бачимо, то система поверхневого водовідведення починається у нас на очах – з лійки, через який вся зайва вода потрапляє в підземні мережі, і відводиться за допомогою видатків за межі міста або певної території.

Навіть при будівництві приватного будинку стає питання про влаштування системи поверхневого водовідведення. Ось тут і опиняємося ми перед вибором, який зливоприймальник купити ? Найчастіше використовують зливоприймачі чавунні, які відрізняються між собою маркою матеріалу, тобто його міцністю – одні можна встановлювати на проїжджій частині, а інші в парках.

Системи водовідведення

Крім лійки в систему водовідведення входять і інші складові, до яких також пред’являються певні вимоги. Існує два види системи водовідведення – лінійна і точкова. Перший тип являє собою систему заглиблених лотків, які захищені зливоприймачі. Ця система за допомогою горизонтальних і вертикальних дрен створює загальну дренажну сітку. Лотки виконуються з бетону, пластику або полімерного бетону.
Раціональним рішенням вважається об’єднання двох систем, так як точковий дренаж збирає воду тільки на локальних ділянках, а лінійний – здатний забрати зайву воду з досить великих територій і відвести її за межі даного ділянки. Якщо зливову каналізацію влаштовувати за допомогою об’єднання цих двох методів, то це дасть можливість зменшити обсяги земляних робіт.

Де ми можемо побачити приклад точкового водовідведення?

Таку систему встановлюють в місці поливу рослин, біля вхідних дверей або над водостоками. Як доповнення до лінійної системи водовідведення точкове водовідведення можна побачити на в’їздах, майданчиках, доріжках перед будинком. Тут також використовуються зливоприймачі, водовідводи і трапи.

Лінійний дренаж – це сукупність дренажних каналів, лотків і зливоприймачів. Останні захищають систему від попадання сміття і піску, а також є захисними пристосуваннями для транспорту і пішоходів. За допомогою лінійної системи водовідведення поверхневі води виводяться за межі території в існуючу зливову каналізацію.

Таким чином, дощоприймач дорожній є важливою складовою цілої системи відводу поверхневих вод, яка виконує роль захисного елемента як самої системи, так і людей.